Omgeving

Wij hebben een bedrijf met voornamelijk fokvarkens. Voor plezier houden we enkele zoogkoeien. Op het erf tussen de gebouwen scharrelen wat kippen. Rond de gebouwen hebben we in 1978 een erfbeplanting aangeplant met gevarieerd hout. De gebouwen, de struiken en de bomen bieden nest en schuilmogelijkheid aan tal van vogels.
Hierbij zitten onder anderen boerenzwaluwen, mussen, vinken, mezen, merels, lijsters, winterkoninkjes, spreeuwen. Soms komt er een (ver)dwaal(de) gast, zoals een ooievaar die zomaar een dag op een silo zat.


Onze oude koe werd 23 jaar!

Een korte beschrijving van de bij ons in de tuin veelvuldig voorkomende kleinere vogelsoorten:

De koolmees, deze geelgrijze vogel is herkenbaar aan zijn zwarte streep over zijn borst en zijn zwarte kapje.
De pimpelmees is kleiner dan de koolmees en heeft een blauw kapje in plaats van een zwarte.
De roodborst nestelt graag in de kruisbessenstruiken. Het hele jaar is het vogeltje op het erf of 's winters soms in de potstal te zien.

De zwartkop zit regelmatig bij ons in de tuin, we bekijken hem dan door de verrekijker.
De gekraagde roodstaart heeft bij ons in de tuin gebroed. We konden de jongen tot op een meter naderen voordat ze wegvlogen.

De zwarte roodstaart: een toevallige passant?
Gesignaleerd op 2 mei 2001.
Het hele jaar rond hebben we vinken op het erf. In het voorjaar komen ook regelmatig de appel- en de goudvink (afgebeeld) langs; waar een krentenboom al niet goed voor is!
De staartmees komt meestal in grote groepen door de struiken, ze zitten vaak in het bos. Hij is vooral te herkennen aan zijn opvallend lange staart, waaraan hij zijn naam natuurlijk ook te danken heeft.
De zanglijster verrast ons altijd met zijn imitaties van andere vogels. Ook is duidelijk te horen dat deze vogel kleine stukjes van zijn zang steeds ongeveer drie keer herhaalt.
Regelmatig zit er een grote bonte specht in onze tuin. Hij is goed te herkennen aan zijn roep. Het roffelen is elk voorjaar weer een fantastisch en verrassend geluid! In al zijn pracht is het dier het hele jaar in de buurt van ons huis te bewonderen. In 2002 heeft een specht een nest in onze erfbeplanting gehad.
Tenslotte natuurlijk de boerenzwaluw. Deze bijna altijd kwetterende vogel vliegt veel bij ons rond. Een aantal jaren geleden broedde er alleen een paartje in de koestal, maar sinds de kerkuil uit de potstal vertrok hebben de zwaluwen hun intrek er genomen. In 2000 hadden we 9, in 2001 11, in 2002 slechts 6, en in 2003 13 bewoonde nestjes. In sommige nestjes worden drie legsels grootgebracht! Ook gebeurt het dat nestjes vernield worden door "vreemde mannetjes". In 2003 werd tot 4 keer toe een nestje verstoord; zelfs jonge zwaluwen werden uit het nest gekieperd! Zo'n vreemde indringer probeert dan met het van het nest "versierde" vrouwtje een nieuw nest te bouwen!

Natuurlijk is dit nog niet alles. In het "Haarensche Bosch", het bos bij ons voor het huis, kun je al wandelend genieten van de natuur. Gevarieerd loof- en naaldhout in een voor de provincie Groningen uniek landschap met veel reliëf. Bij het krieken van de dag en tegen zonsondergang zal de echte vogelliefhebber kunnen genieten van de zangvogeltjes, spechten en roofvogels. De jagende sperwer en havik, de plukplaatsen, de takkelingen, de wegschietende reeën, eekhoorns en hazen verrassen menig wandelaar.

De havik is onze meest trouwe wekker. 's Ochtends horen we het gelach van deze roofvogel al uit het bos komen. De laatste jaren is het de havik helaas niet gegund jongen groot te brengen! Enkele jaren geleden begon "men" met het omzagen van de nestbomen. Het afgelopen jaar werden de jongen brutaalweg uit het nest geroofd!
De buizerd is een vogel die we meestal boven het bos rond zien cirkelen. Bij de zomerdag wordt hij steevast gepest door kraaien. 's Winters hebben we veel wintergasten; prachtige exemplaren van zeer licht (bijna wit) tot heel donker bruin.
De sperwer jaagt! Niets weerhoudt deze roofvogel! Hij stort zich op zijn prooi, achtervolgt door heggen en struiken, botst soms met prooi en al tegen het raam! Een enkele keer loop je in z'n vaste jaagroute; op het laatste moment ontwijkt hij je. Fascinerend hoe hij altijd plotseling weer opduikt. 's Winters moeten de mussen en mezen het bezuren en 's zomers staan ook de spreeuwen en zwaluwen op zijn menukaart!
De nijlgans is een brutale vogel die steeds vaker ook in onze omgeving gesignaleerd wordt. In 2003 heeft de nijlgans zijn jongen grootgebracht in het leeggeroofde haviksnest van 2002!
De wespendief wordt in de herfst elk jaar wel enkele keren betrapt tijdens zijn lunch; een lekkere malse maaltijd uit de grond: een wespennest.
Op een mooie zomerdag in 2001 cirkelde een paartje rode wouwen over ons land en voor ons huis langs. Het was goed te zien hoe deze roofvogel zijn staart als roer gebruikte.

Als u de vogels en andere dieren rond ons huis eens rustig wilt bekijken, of u wilt uitrusten van een wandel- of fietstocht, kunt u gerust even aan de picknicktafel bij de Zwaluwen-Barometer gaan zitten. Wilt u met ons mee wandelen in de omgeving en genieten van de mooie natuur? Wij leiden u graag rond en tegen een geringe vergoeding drinken we na afloop nog even rustig een kop koffie? Neemt u vantevoren even contakt op met ons. Wij maken wandelingen op verschillende dagen (avonden) over verschillende afstanden! Het vertrekpunt is Bolmeer 9 te Zevenhuizen. De routebeschrijving vindt u elders op deze site.

Voor opgave kunt u een e-mail sturen naar: info@boerenbelang.nl De picknicktafel


Copyright (c) 't Zwaluwstaartje 2004